Все про вакцинацію від COVID-19 в Україні

COVID-19 — гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості й корисні звички: використовуйте захисні маски, користуйтеся дезінфектантами, мийте руки і тримайте дистанцію понад 1,5 м.

Вакцини

Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників.

AstraZeneca

AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва — це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Coronavac

CoronaVac/Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Comirnaty

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Moderna

Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Де вакцинуватися?

Пункти щеплень

У пунктах щеплень вакцинуються:
– люди віком від 60 років
– люди віком 18-59, які мають супутні захворювання

Як записатися?
– подзвонити сімейному лікарю
– подзвонити до реєстратури зручного для вас пункту щеплення

Центри масової вакцинації

У центрах масової вакцинації можуть щепитися дорослі від 18 років.

Як записатися?
Записатися на вакцинацію можна за контактним номером або в електронному кабінеті центру. Контактні дані центрів вакцинації можна у списку

Мобільні бригади з імунізації

Мобільні бригади щеплюють:

– професійні групи (медики, освітяни, військові, соціальні працівники, працівники органів державної влади та ін.)
– організовані колективи із більше, ніж 50 людьми
– маломобільні громадни

Як записатися?

На щеплення вас запише роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть вакцинуватися від коронавірусної хвороби в пунктах щеплень на територіях , які підконтрольні Уряду України.

Як вакцинуватися?

Як підготуватися до вакцинації?

Дотримуйтеся стандартних рекомендацій, щоб убезпечити себе від захворювання під час візиту мобільної бригади з імунізації чи відвідування пункту щеплення. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно.

Згода на вакцинацію

Вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням, якщо не зробили цього раніше.

Завантажте, роздрукуйте та заповніть згоду на вакцинацію, щоб зекономити час.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Це український документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати лише в паперовому форматі українською, англійською мовами. Видається в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я. Можна використати для перетину державних кордонів відповідно до міжнародних медико-санітарних правил. Наразі МОЗ та партнери розробляють цифрові документи для підтвердження вакцинації, які діятимуть в Україні та будуть синхронізовані з міжнародними вимогами. Детальніше дивіться у відео-роз’ясненні . Важливо! Якщо ви плануєте подорож, перевірте умови в’їзду країни на tripadvisor.mfa.gov.ua.

Протипоказання

Усі вакцини від COVID-19 не можна використовувати у разі:
-важкої алергічної реакція на їхні компоненти чи попередню дозу;
-гострого захворювання (температура тіла вище 38,5ºC);

Вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech не можна застосовувати, якщо:
-ви вагітні чи годуєте грудьми;
-маєте синдром Гійєна-Барре в анамнезі.

мРНК-вакцину виробника Pfizer/BioNTech не можна використовувати, якщо ви маєте:

-тяжку алергічну реакцію після першої дози вакцини або до будь-якого з її компонентів (наприклад, анафілактичний шок тощо);

-негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на першу дозу вакцини мРНК COVID-19 або будь-якого з її компонентів (включно з поліетиленгліколем) після введення вакцини;

-негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на полісорбат

Реакції на вакцину

Вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Такі реакції на місці щеплення є нормальними:

  • біль;
  • набряк.

Також можуть виникнути такі загальні реакції:

  • гарячка;
  • озноб;
  • головний біль;
  • втомлюваність.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації.
Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Також ви можете так полегшити місцеві симптоми:

  • накладайте прохолодні компреси на місце щеплення;
  • легко розминайте руку, в яку робили щеплення;
  • пийте багато рідини

Відмінність між реакцією на вакцину й симптомами COVID-19

Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті.

Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури – це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації.

Проте якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Невідкладно повідомте свого лікаря про будь-які тяжкі побічні реакції, що виникли після вакцинації від COVID-19.

Як Україна отримує вакцини?

Вакцини від коронавірусного захворювання потраплятимуть в Україну кількома способами.

Перший спосіб →

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити рівний доступ до них, незалежно від економічного та соціального статусу людей, які потребують щеплення. У межах СOVAX Україна може безоплатно отримати вакцини для 8 млн людей.

Другий спосіб →

Прямі закупівлі вакцини в компаній-виробників за кошти державного бюджету України.

Третій спосіб →

Закупівлі вакцини за кошти міжнародних донорів й інших структур, програм Світового банку, Європейського інвестиційного банку тощо.

Як зберігаються вакцини?

Температурні вимоги

Існує три температурних режими, які впливають на терміни зберігання та використання вакцин:

-60… -80°C

Температурний режим від -60°C до -80°C дозволяє зберігати вакцини найдовше.
За результатами тендеру обрано приватну логістичну компанію Farmasoft , яка має відповідний досвід логістики медичних препаратів у наднизьких температурах. Ця компанія має достатню кількість обладнання для дотримання вимог холодового ланцюга, а також надає спеціалізований транспорт для доставки вакцини до регіональних центрів.

-20°C

Зберігання вакцин у температурному режимі -20°C забезпечуватимуть державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач». За розрахунками у холодильному обладнанні з температурним режимом -20°C можна зберігати не менше ніж 3 млн доз вакцини.

+2…+8°C.

Державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» можуть забезпечити зберігання до 30 млн доз вакцини, які потребують умов зберігання від +2°C до +8°C. З цих складів національного рівня можна забезпечити доставку вакцини до регіонів.

Транспортування вакцин

В Україні функціонує спеціальна система для постачання та зберігання вакцин. Вона має такі рівні:

Національний рівень

Вимоги до цього рівня забезпечують державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач», які можуть отримувати, розмитнювати та зберігати вакцини протягом 6 місяців у необхідній кількості при температурних режимах від -20°С до +8°С. Зі складу національного рівня вакцини доставлятимуть до інших складів спецтранспортом з дотриманням вимог “холодового ланцюга”.

Регіональний рівень

На регіональному рівні існує 25 пунктів для зберігання вакцин — по одному в кожній області та в м. Києві
Регіональний склад може одразу розподіляти вакцини, отримані зі складу національного рівня.
Зі складів цього рівня вакцини транспортуватимуться у термоконтейнерах до пунктів щеплень.

Пункти щеплення

Щоб імунізація від COVID-19 була ефективною та безперервною та не перешкоджала рутинній вакцинації від інших небезпечних захворювань, заплановано створити близько 4 250 спеціальних пунктів щеплень для вакцинації від COVID-19.
Пункти щеплення отримуватимуть вакцини відповідно до потреб зі складів регіонального рівня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *