Нині кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — мають змогу отримати послуги зментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря чи педіатра.

     Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря. Адже будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Бо це людина, яка поруч і яка вже знайома. Крім того, сімейні лікарі зазвичай знають про чинники та обставини, що впливають на здоровʼя їх пацієнтів. Це спрощує комунікацію, дозволяє бачити ситуацію комплексно й допомагає в лікуванні.

    Послуги з ментального здоровʼя на всій підконтрольній Україні території надаються безоплатно у медзакладах, які мають контракт із НСЗУ на пакет ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».КНП «Карлівський ЦПМСД» має відповідний контракт з НСЗУЗ початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Щоб підвищити рівень знань сімейних лікарів щодо ментального здоровʼя, на платформі Академії НСЗУ був відкритий онлайн-курс “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP”. Усі лікарі та медичні сестри КНП «Карлівський ЦПМСД» пройшли даний курс та отримали сертифікати.

    Поговори з сімейним лікарем про своє ментальне здоровʼя — дуже простий та зрозумілий для всіх посил. Саме сімейні лікарі є найбільш близькими до українців та викликають найбільшу довіру. І саме сімейні лікарі, які пройшли навчання mhGAP, тепер готові першими прийти на допомогу, якщо у людини є прояви ментальних розладів. Так само як інтеграція послуги з ментального здоровʼя на «первинці», яка стала комплексним державним рішенням, відповіддю на збільшення запиту щодо отримання психосоціальної допомоги українцями. Одним з важливих елементів Програми є комунікаційна кампанія, що має на меті сформувати культуру піклування про ментальне здоров’я. Зокрема, розказати й про те, що тепер підтримку можна отримати у сімейного лікаря. Що сімейні лікарі вже можуть стати для українців провідниками у світ ментального здоровʼя.

    Ключове повідомлення кампанії: Сімейний лікар дбає про тих, хто дбає про всіх. Вона розповідає про нову послугу сімейних лікарів, показує те, як сімейні лікарі можуть підтримати наших мам, аби ті могли потурбуватися про всіх інших членів родини. Наразі звернення до сімейного лікаря чи педіатра — максимально доступна та зрозуміла для всіх українців можливість отримати підтримку, повʼязану з ментальним здоровʼям. Вона реалізована в межах  пріоритетного проєкту МОЗ  «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *