4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку

Всесвітній день боротьби проти раку засновано 2000 року на першому Всесвітньому саміті боротьби з раком, який проходив у Парижі. На цьому саміті кілька керівників державних установ та онкологічних організацій підписали Паризьку хартію боротьби з раком. Цей документ складається з 10 статей, в яких викладається:

  • заохочення досліджень щодо лікування та профілактики онкологічних захворювань;
  • модернізація послуг, що надаються пацієнтам, хворим на рак;
  • мобілізація світової спільноти для боротьби проти раку.

Стаття X Хартії офіційно оголосила 4 лютого Всесвітнім днем ​​боротьби проти раку, «щоб Паризька Хартія була в серцях та душах людей усього світу». Україна приєдналася до конвенції країн, що підписали Паризьку хартію боротьби проти раку 2007 року

У 2022 році в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей.

Протягом минулого року кількість виявлених та зареєстрованих випадків онкологічних захворювань на Полтавщині порівняно з попереднім роком зросла на 536. Показник захворюваності на злоякісні новоутворення склав 359,3 на 100 тисяч населення (проти 319,0 за 2022 рік). На 457 випадків збільшилась також кількість взятих на диспансерний облік онкологічних хворих із вперше в житті встановленим діагнозом. Наразі на диспансерному обліку в Полтавському обласному онкологічному диспансері перебувають понад 47 тисяч онкологічних хворих області. Найпоширенішим видом раку у чоловіків став рак передміхурової залози; на другому місці – рак трахеї, бронхів, легень; шкіри. У жінок перше місце посідає рак молочної залози, друге – рак шкіри, третє – рак тіла матки, ободової кишки, шийки матки, яєчників). Найвищі показники онкологічних захворювань характерні для віку 70-74 роки. В онкологічних закладах для дорослих пройшли лікування більше 18 тисяч онкологічних хворих області. Смертність від злоякісних новоутворень склала 157,5 на 100 тисяч населення.

У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. Наприклад, причини третина смертей від раку – це куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі. Дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти!

Проходьте медичні огляди регулярно. Самообстеження та скринінг онкопатології (раку шкіри, товстої кишки, шийки матки та молочної залози) допомагають виявити рак на ранніх стадіях, коли лікування буде найбільш успішним. Запитайте свого лікаря про оптимальний графік скринінгу раку для вас. Програми раннього виявлення раку схвалені МОЗ і оплачуються державою через НСЗУ.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *